Vanliga hälsoproblem hos katter

Om du är ny på att äga en katt kan du bli förvånad över att upptäcka att hälsoproblem är en vanlig sak. Oavsett vilken ras av katt du äger, är hälsoproblem att förvänta sig. Vissa kan vara ärftliga, medan andra lätt kan förebyggas.

Maskar
Oavsett vilken ras av katt det kan vara, är maskar ett mycket vanligt och återkommande problem. Bandmaskar, rundmaskar och hakmaskar är bland de vanligaste som infekterar katter. Katter som har problem med att gå upp i vikt, problem med loppor eller om du hittar vita prickar i avföringen bör du låta din veterinär testa honom för maskar. Även om de kan behandlas med medicin, kan maskar visa sig vara dödliga om de lämnas obehandlade.

Hårboll
Hårbollar är det vanligaste hälsoproblemet för katter. Alla katter ansar sig själva dagligen och sväljer normalt det lösa håret som kommer från deras päls. Ibland kommer detta lösa hår att samlas till en boll och fastna i mag-tarmkanalen istället för att passera igenom i din katts avföring. När din katt börjar hosta och hacka hostar han normalt upp en hårboll. Även om det kan vara ganska äckligt i slutändan, kan de flesta katter lossa hårbollar utan problem.

I sällsynta fall kan en hårboll passera igenom till en katts tarm och skapa en blockering. Blockeringar är mycket allvarliga problem och kan vara livshotande om de inte behandlas. Om din katt blir förstoppad, inte äter ordentligt eller har en väldigt tråkig päls, kan den ha en blockering. Om du märker något av dessa symtom bör du ta honom till veterinären omedelbart. Du kan förhindra hårbollar och blockeringar genom att borsta din katt 2 – 3 gånger i veckan för att ta bort löst hår. Du kan också ge honom mat som är utformad för att kontrollera hårbollar också.

Urinvägsinfektion
Urinvägsinfektion är också ett vanligt hälsoproblem hos katter. Urinvägsinfektion är vanligare med hankatter som inte har kastrerats, även om honor också kan drabbas av detta problem. När en katt plötsligt slutar gå till sin kattlåda är detta problem normalt orsaken. Ett annat symptom är när kattens urin börjar lukta riktigt starkt. Om du misstänker att din katt har en urinvägsinfektion bör du ta honom till veterinären. Din veterinär kan behandla problemet med medicin och ge rekommendationer för att undvika detta problem i framtiden.

Feline leukemi
Tidigare var kattleukemi den största dödsorsaken hos katter. Nuförtiden finns det dock vaccin tillgängliga som kan behandla sjukdomen. För att behandla sjukdomen måste din katt få sprutan innan han eller hon exponeras. Även om döden inte inträffar omedelbart, har katter som utsätts för kattleukemi normalt inte en lång livslängd. Om du vet att din katt har kattleukemi bör du aldrig tillåta andra katter runt honom, eftersom viruset är mycket smittsamt.

För att skydda din katt bör du alltid se till att du tar honom till veterinären för hans regelbundna kontroller. Om du håller honom uppdaterad om sina vaccinationer bör han leva ett hälsosamt och produktivt liv. Även om vissa hälsoproblem inte kan undvikas, kan de flesta av dem. Du kan också hålla din katt inomhus, vilket kommer att skydda honom från de flesta hälsoproblem. Om din katt är en utekatt kommer regelbundna besök hos veterinären att hålla honom frisk. Så länge du tar din katt till veterinären och håller honom frisk – kommer han att vara din följeslagare i många år framöver.