Vanliga betydelser av kattbeteende

Många människor tror att katter arbetar efter sin egen agenda och inte ägnar så mycket uppmärksamhet åt sin ägare – förutsatt att de har rent skräp, mat och vatten. Katter kan ibland bete sig på udda sätt, vilket lätt kan förvirra sina ägare och göra det väldigt svårt att avgöra vad katten vill ha. Så mycket som kattbeteende kan vara förvirrande, det finns några sätt att lösa vanliga kattbeteendemysterier.

Ett vanligt beteende som nästan alla katter gör är att trycka in sina huvuden i vilken typ av föremål som helst som tillåter dem att göra det. Du har förmodligen sett din katt göra detta förut, förmodligen mot bordsben, TV-bänkar eller annat föremål. Detta kan märkas mer när du har andra människor som äger djur eller de med allergier hemma hos dig. När en katt märker detta kommer den att gnugga huvudet mot personen. Genom att göra det kommer han att sätta en touch av saliv på individen. I en katts sinne äger han det han lägger sin saliv på.

Genom att lägga sin saliv på något kommer det föremålet eller personen att ha en bekant doft. Även om detta kan vara väldigt irriterande, måste du förstå att andra människor i ditt hem ses som udda eller konstiga för din katt. När en katt gör detta försöker han helt enkelt få besökaren att höra hemma. När han borstar sig mot dem och lägger sin saliv på dem försöker han lägga sin doft på dem – vilket i hans sinne kommer att betyda att de hör hemma i hans territorium.

Även om det är fördelaktigt för katten att märka någon eller något med saliv, är saliv en av de vanligaste formerna av husdjursallergier. När någon torkar saliven från dem kommer doften att försvinna och katten kommer att gå tillbaka och försöka göra det igen. Även om det kan tyckas att katter riktar sig mot allergiker, försöker katter faktiskt bara få besökaren att höra hemma. Om gästen helt enkelt inte kan ta saliven, låt katten gnugga sig på byxbenet några gånger. Normalt är detta allt som krävs för att en katt ska lämna personen ifred.

Ni som har en innekatt bör förvänta er att katten tillbringar en hel del tid i närheten av fönster. Under denna tid kan du höra din katt göra mycket konstiga ljud eller konstiga rörelser. Du bör dock inte vara rädd, eftersom han helt enkelt utövar sina jaktinstinkter. Oavsett om det är en annan katt eller ett föremål utanför som rör sig, kommer katten att se det och helt enkelt gå in i sin inhemska jaktinstinkt.

Som de flesta redan vet älskar katter att leka. De älskar att leka med, speciellt med leksaker. De kommer att kasta sig över saker ibland, vilket alltid bör förväntas. Om du försöker förhindra denna typ av beteende, kommer din katt att ta ett mycket negativt förhållningssätt och du kommer att sluta med en massa trasiga saker i ditt hem. Du kan alltid leka med din katt med hjälp av ett snöre, eftersom han kommer att älska att jaga snöret runt i rummet.

Ju längre du äger din katt, desto mer udda beteende kommer du att se honom uppvisa. Katter beter sig på konstiga sätt, även om de alltid har en anledning att bete sig som de gör. Om du kan förstå varför din katt beter sig som han gör, har du inga problem med att hålla honom frisk och glad. Om du bara uppmärksammar din katt och hur han beter sig ibland – kommer du att kunna förstå honom bättre än någonsin tidigare.