Vad man ska göra med en petig katt

 

Det finns många anledningar till att din katt kanske inte äter. Om hon inte är sjuk måste du undersöka lite för att hitta orsaken.

En katt kan faktiskt ha problem med att äta från en skål som är för liten eller för lätt. Om skålen rör sig för mycket kan din katt tycka att det inte är värt ansträngningen. Och vissa katter gillar inte var deras matskål är placerad – försök att helt enkelt byta plats.

Om du har andra katter eller husdjur kan andra djur skrämma din katt. En katt kan ha svårt att äta ur en skål placerad nära en hunds säng, nära en bullrig apparat eller nära ett livligt område i huset. Vissa katter kommer att vänta tills ett rum är helt tomt innan de äter. Många hundar kommer instinktivt att försöka äta kattmat när den läggs ner.

Och tänk på hur länge en skål med kattmat har lämnats ute – mat som lämnats ute över natten eller i varmt väder kan vara oaptitlig för din katt. Och katter – även innekatter – tenderar att äta mindre i varmt väder.

Vissa katter gillar inte att byta mat. Om du bestämmer dig för att ändra ditt märke av kattmat, gör det gradvis under flera dagar. Blanda lite mer av den nya maten i den gamla maten varje dag tills du har förändrats helt.

Om din katts diet mestadels består av torrfoder för katter, prova att ge den en goding på burk kattmat då och då, eller tillsätt lite buljong till maten. Vissa äldre katter eller katter med ont i tandköttet eller tänder kan ha svårt att tugga torrfoder.

Med lite undersökning kommer du att kunna ta reda på varför din katt inte äter. En justering hit eller dit kan vända din petiga katt helt och hållet.