Ta hand om perserkatter

 

Nuförtiden är persiska katter bland de mest populära kattraserna. Välkända för sina milda och söta personligheter och sitt långa hår, perserkatter har mycket attraktiva egenskaper. De är bra följeslagare för praktiskt taget vem som helst, och inte särskilt krävande. Till skillnad från andra raser, som den siamesiska rasen, behöver persiska raser väldigt lite uppmärksamhet.

Även om vit är den färg som normalt förknippas med persiska katter, finns de faktiskt i en mängd andra färger också. Under tävlingar är de indelade i sju färgdivisioner – solid, silver och guld, tabby, shaded och smoke, particolor, bicolor och Himalaya. Oavsett vilken färg på perserkatt det kan vara, märks de bäst under tävlingar av sina långa och flödande pälsar.

Perserkatter bör alltid hållas inne i huset för att skydda sin päls. Om de reser utomhus kan de lätt skada pälsen. De kommer också att behöva borstas dagligen med en metallkam, annars kan deras päls trassla ihop sig, vilket leder till hårbollar. Du måste också bada din perserkatt regelbundet för att skydda hans päls. Att bada fungerar bäst när katten är ung, eftersom det kommer att vänja honom vid det. Att bada bör aldrig förbises, eftersom det kommer att hålla din katts päls ren och frisk. Även om vissa raser kan behålla sin päls på egen hand, kan perser inte. Deras päls är lång och tät och du måste putsa dem dagligen för att säkerställa att deras päls förblir frisk.

Den persiska rasen är mild och söt och kommer bra överens med alla – inklusive barn. De har en trevlig röst som alltid är bra att höra. Genom att använda sin röst och sina ögon kan de kommunicera mycket bra med sina ägare. De är väldigt lekfulla, men de kräver inte mycket uppmärksamhet. De älskar dock uppmärksamhet och älskar att bli beundrade. Till skillnad från andra katter, klättrar och hoppar de inte mycket alls. De är inte heller destruktiva; de bara älskar att bli beundrade och ligga runt. En majoritet av tiden älskar perserkatter att sola sig i solen och visa andra hur vackra de verkligen är.

Även om de flesta raser kan hållas inomhus eller utomhus, ska perserkatter alltid hållas inne och aldrig tillåtas gå utanför huset. Att hålla dem inne med skydda deras rockar och även hålla sjukdomar och vanliga parasiter borta från dem också. Du behöver inte oroa dig för bilar eller hundar om du håller ditt husdjur inne.
För att säkerställa att ditt persiska husdjur förblir friskt bör du alltid ta det till veterinären på årsbasis. Om de tas om hand på rätt sätt, såsom trimning, skott och kontroller, kan perserkatter leva så länge som 20 år. En sak du måste vara medveten om som är vanligt med perser är deras ögon. Deras ögon är mycket stora och kan ibland vara för mycket för katten att rengöra. Detta är ett vanligt hälsoproblem med rasen och bör kontrolleras regelbundet för att säkerställa att den inte går utom kontroll.

När du jämför perser med andra raser kommer du att märka att perserna är bland de enklaste att hålla. Du behöver inte oroa dig för saker som att hoppa eller klättra, eftersom perser inte heller gillar att göra. Allt du behöver göra är att mata din katt och ansa honom eller honom dagligen. Även om trimning kan vara en hel del jobb i längden – det är väl värt det när du har en frisk och vacker perserkatt.