Katter Och Ringmask

 

Ringorm är en mycket vanlig form av hudsjukdom som finns hos både hundar och katter. Även om namnet får dig att tro något annat, orsakas denna hudsjukdom inte av någon typ av mask. Det är faktiskt orsakat av svampar som kallas dermatofyter som livnär sig på döda vävnader som finns i hudens yta och sprider dem runt djurets hud.

Hos katter finns det en viss typ av svamp som kallas M Canis som finns i nästan 95 % av alla ringormsfall. Normalt kommer katter att få ringormsjukan från kontaminerade föremål som sängkläder, klippmaskiner eller ett annat djur som redan har sjukdomen. Om det finns djur i ditt hem eller runt ditt hus som har ringormsjukan, kan din katt mycket lätt drabbas av den på detta sätt.

Om du har kattungar eller katter som är under ett år i ditt hem, bör du alltid vidta försiktighet, eftersom de är mer mottagliga för ringorm. Kattungar kan lätt drabbas av sjukdomen, speciellt om du låter dem gå ut. De kan lätt komma i kontakt med ett förorenat föremål eller en annan katt som har sjukdomen. Kattungar tar lång tid på sig att bygga upp sitt immunförsvar, och under tiden är de mer benägna att få vanliga sjukdomar som ringorm.

De vanligaste symtomen på ringorm hos katter är grova eller trasiga hårstrån, eller håravfall runt huvudet eller tassarna. Ringorm kan lätt identifieras av en fläck av fjällande hud på kroppen som verkar kliande och inflammerad. Det kommer också att finnas trasiga hårstrån runt fläcken av fjällande hud. Detta område är mycket känsligt, och du bör aldrig försöka röra det, eftersom det kommer att skada din katt.

Om du märker något av ovanstående symtom med ditt husdjur, bör du omedelbart boka in ett möte med din veterinär. Om veterinären diagnostiserar din katt med ringorm kan han ordinera salva eller tabletter. Vad han beskriver kommer dock att avgöra hur allvarlig ringormen är. Om han skriver ut tabletter till din katt ska du ge dem i samband med måltiden. Salva å andra sidan, sprids normalt in i pälsen, topiskt. Du bör alltid använda det som din veterinär ordinerar dagligen för att säkerställa att din katt läker. Läkningsprocessen kommer att ta tid, normalt cirka sex veckor eller mer.

Katter som har ringorm ska märkas som smittsamma. Om du har barn i huset bör du hålla dem borta från ditt husdjur. När du hanterar din katt ska du alltid använda handskar. Ringormar är smittsamma, och du bör alltid vara försiktig. Även om det är en mild sjukdom kan ringorm resultera i allvarliga problem på grund av den långsamma återhämtningstiden och faktumet att den är smittsam.