Katter Och Feline Diabetes

 

Katter är ett av de mest populära husdjuren i Nordamerika. De är kärleksfulla husdjur som kan ge dig år av sällskap. Liksom andra husdjur kan katter ibland bli sjuka. Det finns flera olika typer av besvär som katter kan få, varav en är kattdiabetes. Kattdiabetes är en allvarlig sjukdom, även om den kan behandlas av en veterinär.

Diabetes är vanligare hos människor än hos katter eller andra djur. Orsaken till diabetes är faktiskt ganska enkel. Socker, eller glukos, finns i blodet. Blodsockernivån i kroppen eller djuret hålls under kontroll av hormonet insulin, som bukspottkörteln producerar. När bukspottkörteln inte producerar tillräckligt med insulin är diabetes skyldig.

Symtomen på kattdiabetes kommer att variera. De vanligaste symtomen är en ökning av urinen och en ökad törst. Andra symtom på kattdiabetes inkluderar en förlust av aptit, viktminskning och dålig päls. En ökad törst är lätt att upptäcka, eftersom du lätt kan märka att vattenskålen är tom hela dagen.

Om du inte får din katt behandlad för kattdiabetes omedelbart, kommer katten så småningom att bli inaktiv, kräkas regelbundet och så småningom hamna i koma. Å andra sidan, om du får diabetesen behandlad i tid, kommer katten med största sannolikhet att leva ett normalt och hälsosamt liv. Tänk på att behandlingen inte sker över en natt – det tar tid och engagemang.

Katter som har kattdiabetes måste få mat vid samma tidpunkt varje dag. De ska hindras från att gå ut också. Om din katt har diabetes måste du ge honom insulinsprutor en eller två gånger eller om dagen. När din veterinär kontrollerar din katt kommer han att berätta för dig hur många sprutor och hur mycket insulin du behöver ge din katt.

Innan du ger din katt insulinspruta bör du alltid se till att han har lite mat först. Om han inte har ätit och du ger honom en chans ändå, kan han sluta med en hypoglykemisk chock. Detta kan också uppstå från för mycket insulin också. En hypo kan vara riktigt farlig och bör undvikas till varje pris. Om din katt får en hypoglykemisk chock och du inte är i närheten kan den sluta dö.

Om du måste ge din katt insulinsprutor på grund av kattdiabetes, bör du alltid hålla ett vakande öga på honom efter att du har gett injektionen. Efter att din katt har fått insulin under en tid kan din veterinär minska mängden insulin. Även om han kan behöva stanna på insulin resten av livet kommer han att leva ett i övrigt hälsosamt liv.