En titt på kattraser

 

Under de senaste tusentals åren har katter i stort sett skött sin uppfödning själva. I början användes de för ett syfte – att jaga och döda gnagare. Allt eftersom åren gick började vi föda upp katter mer efter vår smak. Nu för tiden finns det flera olika raser av katter – som du kan se om du tittar noga.

Idag finns det över 70 olika kattraser, som erkänns genom kattregister. Det finns flera register som kommer att känna igen ett 40-tal raser eller så, eftersom de utesluter de mer inhemska raserna som tigrar. Det finns också många varianter också, inklusive vilda katter som har längre hår.

Det finns en del kattraser som har rötter som går en hel del tillbaka i historien. Vissa japanska raser, som den japanska Bobtail, kan spåras tillbaka mer än 1 000 år i historien. Dessa katter var mycket vanliga och välkända i hela det medeltida Japan. Men nu för tiden är de alla utom en myt i hela Japan och hela världen.

De vanligaste kattraserna som finns i Nordamerika inkluderar grändkatt, långhårig katt och perserkatt. Siamesiska katter är också vanliga, även om de är välkända för att vara destruktiva och ha ett dåligt humör. Perserkatter är mycket populära och visar sig vara kärleksfulla följeslagare. Perserkatter kan vara mycket kostsamma, beroende på var du får tag i den och vilken typ av perserkatt det är.

Grändkatter är de vanligaste i Nordamerika. Det finns faktiskt flera olika raser, även om de flesta av oss bara refererar till dem som grändkatter. De är bra husdjur, även om det bokstavligen finns tusentals av dem. Katter är kända för att avla mer än något annat husdjur, och de kommer att fortsätta att avla tills de stoppas. Grändkatter är bland de mest uppfödda, eftersom det finns hundratusentals katter som är hemlösa – och inte har annat att göra än att föda upp.

Kattens utseende är det enklaste sättet att berätta vilken ras han eller hon kan vara. Vissa människor väljer att välja färg, även om färgen inte är lika lätt att identifiera. Olika raser av katter har olika utseende, till exempel siameser och perserkatter. Siamesiska katter är nästan alltid svarta och lätta att identifiera genom sin färg och sina ögon. Perserkatter å andra sidan är lätta att identifiera genom sin kroppstyp och sitt hår.

Genom åren har det kommit en hel del raser. Katter var ett av de första husdjuren, och lätt ett av de mest populära. Miljontals människor runt om i världen äger katter, och många föredrar en katt framför alla andra husdjur – inklusive hundar. Oavsett kattras du skaffar – du kommer säkerligen att få ett husdjur som är en bra följeslagare i många år framöver.