En djupgående titt på siamesiska katter

Den exotiska och lite mystiska siamesen kommer från landet Thailand. De hade alltid varit en populär ras av katter, några till och med bosatta i kungliga palats. Siamesiska katter, förr, litade på att skydda kungliga palats och kloster från onda andar. Dessa katter ansågs också ge lycka till sina ägare.

Under året 1884 började de allra första siameserna ta sig till England, då de gavs som gåvor till en brittisk general. Efter det tog de sig så småningom över till Amerika. Nu för tiden är siameser en av rasens mest erkända katter. Siameser är utan tvekan den mest populära korthåriga katten och bland de 3 bästa i hela kattrasen.

Även om det finns flera olika färger på denna ras, ifrågasätter vissa vad som gör en katt till en riktig siames. Dessa katter har alltid varit kända för sina kroppar som är ljusare i färgen, med mörkare områden genomgående. De mörkare områdena som finns på deras kroppar är normalt runt fötterna, svansen, benen eller ansiktet. De kan väga var som helst mellan 6 – 16 lbs, med ljusa ögon som normalt är sneda – vilket är ytterligare en ledtråd om att katten är en äkta siames.

Traditionellt är siamesiska katter robusta, med runda huvuden och en verkligt muskulös byggnad. De är välkända över hela världen för sina färgpunkter och unika personligheter. Till skillnad från andra raser har siameser en talang för att kommunicera med människor. Om du letar efter en katt som är trevlig och tyst, skulle du inte vilja ha en siames. Dessa katter älskar att leka, älskar att göra oväsen, och de råkar också vara den mest sociala rasen av katter som finns.

Siamesiska katter kräver mycket uppmärksamhet, för i deras sinnen tror de att världen kretsar kring dem. Av just denna anledning kan de vara ganska beroende av sina ägare. De älskar att leka och längtar efter interaktion. Om du lämnar dem ifred för länge kommer de inte att gilla det. De gillar att få uppmärksamhet, älskar att leka och hatar att bli lämnade för sig själva.

Även om siamesiska katter är känslomässigt mycket underhållna, behöver de inte mycket underhåll. De behöver ett minimum av skötsel, vilket innebär att bada då och då och borsta kanske en eller två gånger i månaden. Om du gillar katter med minimalt underhåll är siameser perfekta. Deras hår är kort till huden, så en skonsam borstning är allt du behöver. De kan dock bli sjuka, vilket kan förväntas med alla kattraser.

Siamesiska katter har en livslängd som liknar andra raser, som normalt är runt 15 – 20 år, ibland till och med längre. Så länge du matar honom dagligen och tar honom till veterinären för hans regelbundna kontroller och skott, kommer han att finnas kvar i många år framöver. De flesta som har sin siames i över 10 år tycker att katten är mer som ett barn än ett husdjur.

Oavsett hur man ser på det är en siamesisk katt ett fantastiskt husdjur. Även om den siamesiska rasen kräver mycket uppmärksamhet, är de utmärkta husdjur som du kan spendera mycket tid med. De är bra för barn också, helt enkelt för att barn kan spendera mycket tid med dem. Så länge du ger ditt husdjur den uppmärksamhet han längtar efter – kommer han att vara din livslånga vän så länge du har honom.