Din katts leversjukdom

Leversjukdom är vanligare hos katter än vad man brukar inse. Det är viktigt att inse för att lämna sjukdomen obehandlad kommer att resultera i att levern stängs av och katten dör. Bokstavligen kommer din katt att svälta ihjäl. Ett av de tidigaste symtomen är gulsot, som visar sig som en gul färg på kattens ögonvita.

Det är svårt att identifiera en katt som lider av leversjukdom eftersom tecknen och symtomen varierar. Vissa kan visa minskad aptit, viktminskning, kräkningar, diarré, depression och gulsot. Andra katter passerar av en degig avföring och visar olämpligt urin- och avföringsbeteende. Detta händer eftersom fettleversjukdom gör att levern tyngs ner av snabb fettansamling och helt enkelt stängs av.

Omedelbar medicinsk behandling är nödvändig för återhämtning av leversjukdom. Behandlingen skulle bero på orsaken och kan innefatta antibiotika, koagulationsbehandling för blödningar, intravenös vätskebehandling, aptitstimulerande medel, antiemetika och diethantering.

När du förbereder en dietplan för en katt med leversjukdom, observera att han behöver en proteindiet av hög kvalitet i måttlig mängd, där det mesta av kattens kaloriintag kommer från icke-proteinkällor. Om du lagar din egen mat rekommenderas att kosten baseras på ägg, keso, ris och lever. Din katt kan också behöva multivitamintillskott.

Små, lättsmälta och frekventa måltider rekommenderas generellt. Många experter rekommenderar också ekologiska livsmedel eftersom de inte utsätts för kemikalier, konstgjorda färger eller konserveringsmedel.

Det kan tyckas vara mycket jobb, men att förbereda den specialdiet som krävs är väl värt ansträngningen. Om du har mer än en katt kommer det att vara nödvändigt att hålla isär matningsstationerna så att du kan titta på katten som är sjuk. Du måste hålla ett öga på hans matvanor.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *